30 marzo 2014

Turmeric - Curcuma



What's that?

Turmeric is a plant used for 5.000 years as medicine, spice and picment. It's mainly cultivated in tropical areas. 


La curcuma è una pianta utilizzata da almeno 5.000 anni come medicina, spezia e colorante. E' coltivata prevalentemente nelle zone tropicali. 



Benefits?

Curcuma has been used for over 5.000 years in Ayurvedic medicine as general cleansing, digestive, anti-inflammatory and to help with dysentery, arthritis and liver disorders.
According to recent studies the curcumin (a part of turmeric) helps to counteract the onset of diseases, including cancers, in particular colon, lung, mouth, liver, kidneys, breast, protate, skin and leukemia cancers.
Turmeric is an excellent detoxifier of the liver and has an excellent anti-inflammatory action, which is why it is always used in traditional Indian and Chinese medicine. 
Turmeric has antioxidant properties, i.e. it is able to slow down the aging process of our cells 'transforming' the free radicals into harmless substances. 
It is indicated in cases of alcohol abuse or use of drugs that can damage the liver, slowing down digestion, heaviness and causing intestinal disorders.


Da oltre 5.000 anni, infatti, la curcuma è utilizzata nella medicina ayurvedica come depurativo generale, digestivo, antinfiammatorio e per curare dissenteria, artrite e disturbi epatici.
Secondo recenti studi la curcumina (parte della curcuma) aiuta a contrastare l'insorgere di malattie, tra cui in particolare i tumori al colon, ai polmoni, alla bocca, al fegato, ai reni, alle mammelle, alla prostata, alla pelle e leucemia. 
La curcuma è un ottimo disintossicante del fegato ed ha un'eccellente azione antinfiammatoria, motivi per cui è da sempre impiegata nella medicina tradizionale indiana e cinese. 
La curcuma ha proprietà antiossidanti, cioè è in grado di rallentare l'invecchiamento delle nostre cellule 'trasformando' i radicali liberi in sostanze inoffensive.
E' indicata in caso di abuso di alcool o farmaci che possono danneggiare il fegato, come digestivo in caso di digestione lenta, pesantezza e disturbi intestinali.



The healing properties of curcumin are used in India to treat wounds, burns, insect bites and skin diseases. 
Turmeric is a great ally in strengthening the immune system as it seems to triple the effect of an antimicrobial enzyme present in our body. Green light for dishes containing turmeric in case of the flu and seasonal ailments! 
It seems that the effect of curcumin is even stronger when combined with cabbage and broccoli.


In India le proprietà cicatrizzanti della curcumina vengono utilizzate per curare ferite, scottature, punture d'insetto e malattie della pelle. 
Ottimo alleato nel rinforzare le difese immunitarie poichè pare triplicare l'effetto di un enzima antimicrobico presente nel nostro organismo. Via libera ai piatti contenenti curcuma in caso di influenza e malanni di stagione!
Pare che l'effetto della curcumina sia ancora più forte quando associata a cavoli e broccoli.



How to?

I love to add turmeric to almost all of my dishes: on raw and cooked vegetables, legumes, soups and cereals (rice and cous-cous).

Io amo aggiungere la curcuma praticamente a tutti i miei piatti: sulle verdure cotte e crude, sui legumi, nelle zuppe e nei piatti a base di cereali (es. riso e cous-cous)



Photo credits: image1, image2image3, image4

Nessun commento:

Posta un commento